Wednesday, August 3, 2011

Puasa pon boleh makan

Hai semua...

Alhamdulilah..skang dah masuk 3 Ramadhan dan aku still berpuasa..bese laa..tahun ni aku dah bercita-cita untuk puasa penuh..yelah,,dulu time kecik2 kan aku tak dapat puasa penuh..ceh!cover baik punya...

yup2...kita sebagai umat Islam memang diwajibkan untuk berpuasa sebulan di bulan Ramadhan..tapi aku rase kita boleh makan laaa waktu puasa..yelah...nanti waktu sahur ngan buka kan kita boleh makan gak..ok2...itu dah memang lumrah bila kita puasa mesti ada waktu buka & sahur kan?kita buat 2 pekara ni pon dah dikira sebagai amalan yang mendapat pahala..melewat2kan waktu ketika bersahur dan mencepatkan ketika berbuka ikut waktu laaa...untung laa sey!

ok2...berbalik pada tajuk atas tu,,memang betul kita boleh makan waktu puasa..nak tau tak camner?ha,,kita makan hati..yelah...waktu puasa2 ni gak laa kadang2 ada orang yang timbulkan perasaan marah kita kan?saja2 aje carik masalah dengan kita..eh,,kita tak boleh marah2 time puasa..jadi kita makan hati jela ye?sabar2..sabar dan tidak memarahi itu adalah amalan yang mulia..

pastu,,kita boleh gak makan angin..yup2..korang nganga mulut besar2 makan laa angin puas2..eh,,insyaallah tak batal puasa asalkan jangan serangga masuk dalam mulut korang sudah..yang tu memang aku jamin batal puasa laaa..maksud aku makan angin tu jalan2 laaa..petang2 tu bosan2 duduk rumah boleh laa jalan2 tepi laut menikmati keindahan alam ciptaan Allah s.w.t...ok,,seriously aku kadang2 bosan duduk rumah,,jadi jalan2 makan angin jela..

alaaaa...puasa ni yang penting ialah niat korang laaa..puasa kerana beribadah kepada Allah..jadi jangan laa ingat asyik nak makan aje time tengah puasa...tahan jela..tak lama pon puasa ni..bukan selalu kita dapat rasa nikmat menahan kelaparan & keinginan untuk membuat benda2 yang tak baik..aku harap korang semua dapat bertahan untuk berpuasa sebulan di bulan Ramadhan bersama2 aku..

ok..aku dah penat menaip entry ni..biasa laaa,,puasa..eh2,,tak semestinya walaupon kita puasa, kita tak boleh buat kerja2 yang berat cam menaip entry dalam blog...

berfikir di luar kotak :
jika niat kita baik, insyaallah sebarang perbuatan kita dipermudahkan...

7 kata-kata:

Xplorasi said...[ ]
This comment has been removed by the author.
Ummi Atthiyah ILS said...[ ]

makan angin banyak2. lepas tu perut kembung, sakit! jumpa doktor, doktor kata awak kene berbuka laaa. ;D hehehhehe

farah izzati yussoff said...[ ]

entri yang comel :)

Bobo said...[ ]

@Ummi Atthiyah ILS
hahaha...boleh gak tu..tapi kena mintak doktor belanja berbuka puasa laa sbb doktor yg suro buka puasa tadi..hehe

Bobo said...[ ]

@farah izzati yussoff
terima kasih... :)

Cik Mon Kiera said...[ ]

haha apekah? boleh jek makan semua tu. takde hal. jgn sampai batal sudah. haha:))

my entry:
http://sayebuatblogini.blogspot.com/2011/08/nampaknya-semua-datang.html

Bobo said...[ ]

@Cik Mon Kiera
btol2..mkn aje semua ni..asalkan tak batal puasa..haha