Saturday, February 19, 2011

Air mata aku mengalir bukan tanda aku LEMAH!

"Aku bukanlah Superman
Aku juga bisa nangis
Jika kekasih hatiku
Pergi meninggalkan aku"

hai semua..
korg mst familiar dgn lagu ni kan?mmg laaa aku bukan superman,,tp korg pernah nmpk superman x menangis ke?ha,,nak tipu laaa tu..mana ada superman secara reality kat dunia ni..haha...tp bg aku air mata yg mengalir bukan menunjukkan kelemahan...




utk pengatahuan korg,,air mata terbahagi kpd 3:

1. Air mata basal (untuk melembapkan mata).

2. Air mata refleks (dihasilkan apabila mata mengalami keradangan seperti apabila mengupas bawang atau terkena habuk).

3. Air mata emosi (dihasilkan apabila badan bertindak balas terhadap perubahan emosi).

jd yg air mata yg org selalu anggap kelemahan ni yg air mata emosi tu...btol x?aku dah agak daaa...klu korg nak tahu, menangis adalah proses semula jadi yang dianugerahkan Allah kepada kita..jd air mata mmg ada fungsi penting dalam kehidupan kita.

kpd korg yg xnak menangis tu, terutama skali apabila mengalami tragedi seperti kematian @ putus cinta, sebenarnya lebih menderita secara fizikal kerana x dpt meluahkan keperitan yang dialami melalui tangisan.
menangis adalah proses mententeramkan semula perasaan dan fikiran...sumber aku dr sini.

yup!mmg ada sestgh org ckp menangis menunjukkan kelemahan..tp proses air mata mengalir ini semula jadi..kdg2 kita xdpt tahan terlalu sedih..jd air mata pon mengalir...tp kan bleh megelap air mata tu..tp selalu yg mengelap tu nak cover xnak org nmpk..tp ni pekara normal laaa...jd jgn laaa nak malu @ nak tahan2 perasaan korg tu...=)

p/s: aku x menangis...haha..*kenyataan yg sgt poyo

16 kata-kata:

aNnE said...[ ]

keh3 sila menangis..haha

Bobo said...[ ]

@aNnE
jom kita menangis!hehe

nelly said...[ ]

tak salah untuk menangis .

Bobo said...[ ]

@nelly
yup!btol tu...=)

AesyaZealous said...[ ]

nangis ade sebab takpe,,jangan nangis ngade2 sudah..mmg nk kene tempeleng..kehkehkeh

Bobo said...[ ]

@AesyaZealous
hahaha...tu gedik namenyer..mmg ptt pon...

mean.mean said...[ ]

air mata yang kua bila menguap kategori ape bobo?

Bobo said...[ ]

@mean.mean
yg tu air mata basal gak kot..melembabkan mata utk tido lena nnt...hehe

fyna said...[ ]

slalu nanes kt bilik air...
tak rowk klu org nampak ai nanes...
heheehehe...


jom singgah n follow belog saya...
ade contest..
http://inibelogfyna.blogspot.com/2011/02/contest-teka-lirik-lagu.html

Bobo said...[ ]

@fyna
hahaha...feeling btol nangis dlm bilik air tu...hehe...orait..

aleen aiden said...[ ]

sape yg cakap menangis 2 menunjukkan kite lemah?meh nak luku.hu3 :P

Bobo said...[ ]

@aleen aiden
Hahaha...ganaz btol...:p

ajimzack said...[ ]

kalau kita menangis kerana ALLAH,tu menunjukkn kita hamba yang lemah kan..=]

Bobo said...[ ]

@ajimzack
yup!btol tu...kita mmg rasa kita ini lemah di sisi pencipta kita..jd xsalah nangis jika kita ingin memohon bantuan @ pengampunan...itu bukan kita menunjukkan kita lemah di mata pandangan org lain kerana kita menangis kerana ALLAH...:)

Alia Natasha said...[ ]

tak ape lah nanges :0 sbb nanges bukan bermakne kte lemah tapi , itu bermaksud kita cukup2 take care psal bnde yg buat kita menangis tuh :)
lelaki menanges atas sebab tertentu yang wajar untuk menangis adalah lelaki yang cool , itu pandangan saya .

Bobo said...[ ]

@Alia Natasha
btol2...wah!aku sgt cool laaa ni..hahaha:p